On Nodame Cantabile Special Lessons in Europe

Finally finished watching the show, and had just one word for it……………. Gyabo!

I find films that take the point of view of a “weirdo” rare. I can only think of one: Amelie. So I wonder how the drama would be if it’s from Nodame’s POV, how she sees the world. In the manga, she is like a… hmm, black box. Most of the time, readers get insight on her from the other characters. Whatever she feels and thinks are rarely given “voice”, unless she articulates them. And that’s what’s “bugging” me. I want to know her thoughts on the music, and specially her take on life, on Chiaki Shin’ichi —other than he suits the “dark and gloomy” piece. I want to know what she thinks of Chiaki Masayuki’s —Shin’ichi’s father— BBB concert in volume 17 of the manga. But, that’s part of what makes the manga interesting: getting to know Nodame’s forte. Recently, Auclair-sensei —He’s another “blackbox” too, by the way— compared her to Chopin’s Polonaise-Fantaisie op. 61… hmmm interesting!

In some ways, I feel Nodame from the drama lacks the “jazz” vibes the manga one has. In the drama, she has child-like mannerism and enthusiasm, while in manga, she is a devil-may-care maverick. Regardless, I like Ueno Juri’s Nodame — just got to love her here. She surprised me during the whole Liszt’s Mazeppa fiasco. She managed to show Nodame’s insecurities as genuine, and as real as anyone’s in real life. Though I wish they included Osada-san’s assessment —the “give me more worms” painting— on her piano playing, Frank’s, and Tanya’s.

I like it that I got tho see (and hear) Nodame’s composition “La Suite Moja-Moja” that is instrumental in helping her get the gist of sightreading. I like Nodame’s Recital…. Ravel’s Miroirs no. 4 has always been one of my fave. And that the pieces convey her state of mind. I like Nodame’s “knapsack”.

Hmm, just as I like Ueno Juri’s Nodame, I like Tamaki Hiroshi’s Chiaki as well. Though in the drama, he is too warm and caring . He lacks that lofty and commanding air and arrogance that were present at the beginning of the drama series. Sorry, Chiaki-kun…. I have less interest in your pursuing conducting career —you’ll manage! you’re brilliant in conventional way!—, so I find the first half less entertaining than the second. But still, I laughed so hard on his antics: his signature panic whenever “traveling by plane” is mentioned, or when he condescendingly supervised Tanya’s playing Chopin’s “Heroic”. Hahahaha…. But I miss his cooking, and wish to see him play the violin.

Too bad, Chiaki’s Europe debut piece is changed to Brahms’ Symphony no. 1. In the manga, he conducted Ravel’s Ma Mère L’Oye, Toru Takemitsu’s “Far Calls. Coming, Far!” and Sibellius’ Second Symphony. Each seems to tell Nodame something of his feeling. Specifically, Sakuma Manabu translated the Sibellius’ as “amidst a soaring world of snowflakes and constellation melted to dust, [Chiaki] fearlessly strides towards the world before [him]. With courageous steps, walk forth to that place (The Weirdo Forest, I think).”

However, Brahms’ Symphony no. 1 still holds significance. The last time Nodame saw Chiaki conducting Brahms’ Symphony no.1, she decided to let him go. And now, with that piece, he decided to go to the Weirdo Forest. Well… all is well.

I wonder why the concours are named after football players: Maradona (Nodame’s first concours), Platini (Chiaki’s conducting competition), Valdés (which Tanya and Yun-long will enter, manga vol. 18)… Hmmm.

Pictures are courtesy of Garten @ designchronicle.com/memento

Advertisements

8 Comments

Add yours →

  1. waa mau liat nodame ini, gyabooo >_<

    Like

  2. Ororororo! chocochips! dikau menemukanku!

    ayo-ayo… nggak rugi liat Special Lessons-nya….! cuma donlotnya itu, luuaammaaaa! :p

    Like

  3. gi torrent, tapi ga jalan lagi nih
    mukya! >_<

    Like

  4. udah selesai, tapi ternyata belum ada english subtitlenya ya!?
    mukya! :p

    Like

  5. Tunggu aja Ms. Choco… biasanya nggak lebih dari dua minggu (sejak torrent-nya keluar), ada yang volunteering buat ng-sub… :p

    selamat nonton! ………. and like to hear (read, whatever) your thoughts too…. :p

    Like

  6. dah nonton!

    tetep kerennn dan lucuu ^_^
    kirain karena dah ga banyak mine-kun dan masumi-chan, jadinya garing. ternyata franz dan tanya sama2 lucu ^^

    yg special ini juga lebih banyak emosinya, ampe nangis pas nodame niruin son rui. is it just me, ato emang ueno juri mainnya natural bgt ya O_o di manga aku merasa momen nodame marah ma chiaki itu aneh, ga masuk, tp di doramanya, it makes sense :D

    suka jg dgn karakternya chiaki yg cool ^^ iyah, tp dia ga pernah masak lagi yak. ada kuroki-kun jg, hehe, ama tanya! ;))

    pengen season 2 >_<
    kan nodame belum sampai main piano concerto bareng chiaki T_T

    Like

  7. Kalo soal karakter, daku lebih suka Chiaki dan Nodame versi manga-nya. Wajarlah, penggambarannya lebih lengkap. Buatku, berantem di jembatan itu, lebih ngena dengan alasan dan latar belakang versi manga…. Daku suka aja…. Nodame knocked some sense into Chiaki who was just so full of himself, thinking the world (Nodame’s world) revolved around him. Gah! The “Oni Akuma Ore-sama Chiaki-senpai”

    Live-action-nya relatif konsisten dengan karakterisasi yang udah dibangun dalam dorama… termasuk alasan Chiaki marah-marah itu, kalo liat Chiaki versi dorama-nya dan sebagai plot-device, makes sense. Meski Chiaki-versi-manga *saat itu* … kaya’nya terlalu yakin Nodame nggak bakal pindah ke lain hati…

    Hahaha…. iya… season 2! mari… mari… kita todong mangaka dan sutradaranya untuk season 2! Daku juga berharap manganya segera selesai biar season selanjutnya juga cepet dibuat….kasian ‘kan kalo Tamaki Hiroshi dan Ueno Juri jadi ketuaan untuk jadi Chiaki dan Nodame… *daku nggak mau liat aktor lain untuk peran-peran itu…* dan jangan sampai seperti nasib Shin’ichi yang lain… (Kudou-kun!) ditinggal pergi Aoyama Gosho….

    jadi penasaran…. dari semua piano concerto yang ada, kira-kira… debut “Golden Pair” ini bakal pakai karya siapa ya….

    Cuma itu… please let Nodame play jazz! *Di manga-nya… Nodame, Mine-kun, dan Masumi-chan pernah main aransemen jazz satu komposisi karya Chiaki itu….* hehe… apalagi Ueno Juri juga jago main saxophone.

    Like

  8. hehe di dorama-nya ga ada jazzy2nya ya :p
    ueno juri beneran bisa main sax yah *refers to swing girls*

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: